Next IT Computers

 

 
PARTENERI
Cyberland
eMAG
Seriale Online
e-Cablu Romania
Radio Net Romania

Instaleaza toolbarul nostru

 

Intel lanseaza Core I7 980X, procesor hexacore

 

     Azi segmentul desktop vede primul sau procesor hexa core. Acesta vine de la Intel, si se numeste (neinspirat dupa mine) Core i7 980X. Este realizat in procesul tehnologic de 32 nm, inglobeaza 1.17 miliarde tranzistori, si are o suprafata de doar 248 mm2, mai mica decat un quad core Bloomfield sau Lynnfield.
     Si pe langa cele sase nuclee, setate la 3.33 GHz, acest Gulftown are si 12 MB memorie cache L3 (putin mai lenta insa), si un TDP de 130 W. Prin TurboBoost pot fi atinse frecvente de 3.6 GHz daca este nevoie de doar unul sau doua nuclee, sau 3.46 GHz pentru trei sau patru nuclee utilizate.
     Memoria cache L2 este de 1.5 MB (cate 256 KB per core), QPI-ul este la 6.4 GHz, iar controller-ul de memorie, dtiple channel, stie doar DDR3 la 1066 MHz. i7 980X a primit noi seturi de instructiuni, SSE 4.1 si SSE 4.2. Si a fost pastrata tehnologia Hyper-Threading.
     Noul procesor va veni si cu un nou cooler, DBX-B un mini tower cu patru heatpipe-uri si ventilator de maxim 1800 rpm si 35 dB. Si, asa cum ne-am astepta, este cel mai puternic CPU desktop disponibil. Insa diferenta pana la un i7 975 (quad core Bloomfield la 3.33 GHz) Iar overclocking-ul nu este punctul forte al lui Gulftown, acesta reusind cu greu 4 – 4.2 GHz.
     Poate cea mai buna veste este ca procesoarele Gulftown sunt perfect compatibile cu toate placile de baza X58. Nu este nevoie decat de un upgrade de bios pentru a fi identificate corect. Performanta unui Intel Core i7 980X a fost mai in amanunt evaluata la Anandtech, TweakTown, PCPerspective, TechReport si HotHardware.
     Pretul acestui CPU este de 1000$. Ca doar vorbim despre un model extrem de la Intel. Spun va fi, pentru ca aceasta este doar o lansare pe hartie. Procesoarele vor ajunge si in magazine saptamanile urmatoare. Asteptam si replica hexa core AMD, macar pentru a avea alternative la preturi mai mici.

MIcrosoft pregateste lansarea de noi versiuni Windows

 

     Inainte de a termina dezvoltarea Windows 7, Microsoft lucra deja la Windows 8. Diferite echipe lucrau la diferite aspecte ale proiectului, lucru care le-a permis sa faca asta.
     Se pare ca un angajat de la Microsoft a scapat informatii interesante despre windows 8 pe profilul acestuia de Linkedln. Mai jos veti vedea despre ce e vorba:

     “Robert Morgan is working to get IA-128 working backwards with full binary compatibility on the existing IA-64 instructions in the hardware simulation to work for Windows 8 and definitely Windows 9.”
     “Robert Morgan is using Hestia (custom software package) for experimenting with the processor for scientific analysis and 3D graphics. Error: Memory Latency? Always gotta be a challenge barrier, it’s gotta be a bug in Hestia. right?!”
     "Robert Morgan is frustrated with process standards and regulations! Delays Delays!”


     Pe scurt, se pare ca windows 9 va avea suport pentru procesoare pe 128-biti, dar nu se stie sigur daca va avea si in Windows 8. Multi cred ca Windows 7 va fi ultimul cu suport pe 32-biti.
     Cat despre lansare, se asteapta sa fie undeva in 2012, totusi nu se stie nimic din surse oficiale. Ramane de vazut cand se va lansa oficial si ce noutati va aduce. Dar un lucru e aproape sigur, Windows 7 a fost platforma de lansare pentru o noua generatie de sisteme de operare de la Microsoft.

Noul USB 3.0

 

     Intel a făcut publice specificaţiile interfeţei USB 3.0. Cel mai important aspect este acela că noul standard este compatibil cu USB 2.0, astfel că nu vom fi nevoiţi să facem upgrade-uri pentru a putea utiliza dispozitive interconectabile pe USB 3.0. Alături de compatibilitate, urmează o listă de facilităţi ce ţin īn special de performanţe, astfel:
   - Viteza maximă de transfer pe USB 3.0 este de 4.8 Gbps (remarcăm o diferenţă uriaşă faţă de ceea ce oferă actualmente interfaţa USB 2.0 Hi-Speed: 480 Mbps);
   - Īncărcarea, respectiv descărcarea informaţiilor se face pe canale separate de comunicare (transfer bidirecţional) – astfel este posibilă citirea şi scrierea simultană a datelor pe dispozitivele selectate; USB 2.0 suportă doar trafic unidirecţional. Transferul bidirecţional va diminua semnificativ durata de sincronizare dintre două dispozitive (telefon şi computer, spre exemplu);
   - USB 3.0 īncarcă mai multe device-uri cu energie, mai rapid, mulţumită puterii maxime furnizate (900 mA, faţă de cei 500 mA oferiţi de USB 2.0). O să poţi īncărca patru sau chiar mai multe dispozitive simultan, de la acelaşi hub USB;
   - Puterea furnizată este eficient optimizată, mulţumită unui nou protocol de gestionare a resurselor.

     Īn mare, cam acestea sunt facilităţile principale oferite de USB 3.0. De la mijlocul lui 2010 au aparut pe piaţă primele produse cu interfaţă USB 3.0.

In sfarsit, procesoare deblocate de la Intel

 

     In sfarsit cei de la Intel au inteles ca un multiplicator deblocat este un criteriu suficient pentru a vinde un procesor. AMD a exploatat aceasta idee de cand a pierdut performanta absoluta, prin seria Black Edition. Intel s-a incapatanat sa lase multiplicatorul deblocat doar la modelele extreme, de 1000 $, la care doar foarte putini aveau acces.

     Dar acum ne anunta ca urmeaza sa lanseze CPU-ul Core i7 875K, Lynnfield pentru socket-ul LGA1156, unde nu exista nici un CPU cu multiplicator deblocat. Si ca sa observam din prima diferenta, a fost adaugata litera “K” la sfarsitul numelui.

     Dar, in stilul lor propriu, au adaugat si un 5 la denumire, desi frecventa nu se schimba fata de cea de 2.93 GHz a unui i7 870.

© 2007-2011 Next IT Computers. All Rights Reserved